Δραστηριότητες

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

   Όπως γνωρίζετε, το Σάββατο, 8 Μαρτίου είναι μία από τις ημερομηνίες που έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα της γυναίκας». Χρονολογείται από τα τέλη του εικοστού αιώνα και εξυμνεί τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν  ζητώντας ίσα δικαιώματα αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στα Ηνωμένα Έθνη η μέρα αυτή γιορτάζεται από το 1977. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές γυναίκες που είτε λόγω της ιστορικής τους κληρονομιάς, είτε του επαγγέλματος τους ή του αγώνα τους , το θάρρος τους, και τη γενναιότητα τους ενέπνευσαν και σημάδεψαν πολλούς από εμάς. Η Άννα Φρανκ, η οποία μας αναφέρει, μέσα από το ημερολόγιο της τα χρόνια που παρέμεινε κρυμμένη με την οικογένεια της ώστε  να ξεφύγουν από τους Ναζί. Το βιβλίο αντανακλά τη σκληρή πραγματικότητα αυτού του παιδιού και το χρόνο του σε διάφορα στρατόπεδα όπως το Μπέργκεν Μπέλσεν όπου και πέθανε. Το έχετε διαβάσει; Αν όχι, σας το συστήνω!
   Μια άλλη γυναίκα που με έχει επηρεάσει είναι η Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας για τη σκληρή δουλειά και την αλληλεγγύη της. Αφιέρωσε τη ζωή της στους συνανθρώπους της. Για αυτό άλλωστε πήρε και το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
 
Επιπλέον, γυναίκες έχουν πρωτοπορήσει και στον κόσμο της επιστήμης, όπως η Μαρί Κιουρί , η οποία ήταν η πρώτη που πήρε δύο βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικές κατηγορίες: τη χημεία και τη φυσική. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να γίνει καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ ή αλλιώς «μητέρα» του φεμινισμού ήταν Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και  φεμινίστρια. Σύντροφος της ήταν ο σπουδαίος Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής Ζαν Πολ Σαρτρ. Το 1949 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ένα από τα έργα της, «Το δεύτερο φύλο» μέσα από το οποίο υποστηρίζει ότι γυναίκα δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι.
 
Από το χώρος της υποκριτικής  δεν θα μπορούσε να λείπει η Αντζελίνα Τζολί. Η πανέμορφη ηθοποιός  μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και για τη φτώχεια. Ακόμη δραστηριοποιείται στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.
 
Έλενα Θεοδώρου (Α' ΓΕΛ)

2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ καλή δουλειά, σου συνιστώ να συνεχίσεις με τον ίδιο τρόπο.....
    Πιστεύω πως θα σου ταίριαζε η δουλειά του Δημοσιογράφου....!!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή παρουσίαση! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή