Δραστηριότητες

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Αθλητισμός

   Όλοι ξέρουμε ότι ο αθλητισμός παίζει μεγάλο ζωτικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα. Αυτό το γεγονός συμβαίνει στο ότι μπορεί να προσφέρει πολλά ωφέλει στους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας.
   Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του να αθλείσαι είναι ότι μειώνει τις ασθένειες που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία όπως τα καρδιακά νοσήματα, η προσβολή από διαβήτη, η υπέρταση και πολλά άλλα. Επιπρόσθετα μπορεί να συμβάλει στην μείωση του άγχους και της κατάθλιψης καθώς επίσης και στην αποφυγή ανάπτυξης καρκίνου του παχέως εντέρου. Ακόμα επιτρέπει τον έλεγχο του σωματικού βάρους καθώς και τη δημιουργία και συντήρηση υγιών οστών, μυών αλλά και αρθρώσεων.
   Ο αθλητισμός επίσης βοηθά τους ανθρώπουν να ανακαλύψουν τον κόσμο των ομαδικών αθλημάτων και την ύπαρξη του «ΕΜΕΙΣ» αντί για το «ΕΓΩ». Επιπλέον μια καλή ομάδα μαθαίνει την έννοια της νίκης αλλά και της ήττας αντίστοιχα και έτσι το άτομο αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αλλά και αίσθηση συνεργασίας. Μερικά παραδείγματα ομαδικών αθλημάτων είναι τα εξής:
Ποδοσφαίριση-Βόλλευ
   Η Ποδοσφαίριση γνωστή και ως βόλεϊ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ομαδικά, ολυμπιακά αθλήματα. Το συγκεκριμένο άθλημα παίζεται και από γυναίκες και από άντρες όλων των ηλικιών.
Ποδόσφαιρο!
 Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των έντεκα παικτών με μία σφαιρική μπάλα. Αποτελεί το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα, το ποδόσφαιρο παιζόταν από περισσότερους από 250 εκατομμύρια ποδοσφαιριστές σε περισσότερα από 200 κράτη.
 

Βία στον αθλητισμό
   Το να κάνει κανείς αθλητισμό δυστυχώς δεν του προσφέρει μόνο ωφέλει αλλά μερικές φορές προκαλεί και ορισμένα προβλήματα όπως το πιο συχνό από όλα η βία. Καθημερινά βλέπουμε διάφορα κρούσματα βίας σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας. Τα αίτια είναι διάφορα και οι απόψεις πάρα πολλές. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ενός μέτοχου ποδοσφαιρικής ΠΑΕ υποστήριξε πως για την βία στα γήπεδα οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι οπαδοί, καθώς οι βασικοί υπαίτιοι είναι οι παράγοντες που δυναμιτίζουν τα πάθη με δηλώσεις και συμπεριφορές. Επίσης υποστηρίζει ότι μεγάλη ευθύνη έχουν οι αθλητικές και μη εποπτικές αρχές και η πολιτεία που αφήνει αυτούς τους ανθρώπους ατιμώρητους. Επιπλέον ποδοσφαιριστής ελληνικής ομάδας ο οποίος έζησε τρομερά επεισόδια σε αγώνα που αγωνιζόταν δήλωσε: «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και δεν θα αλλάξει. Οι ζωές μας είναι σε κίνδυνο και είναι πολύ οδυνηρό να μιλάμε για αυτό .Το παράξενο είναι πως έχουμε συνηθίσει αυτή την πραγματικότητα. Οι εισβολή οπαδών στους αγωνιστικούς χώρους είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Η χώρα μας διανύει μια περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας και οι άνθρωποι ψάχνουν ένα μέσο για να μπορέσουν να εκτονωθούν. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει αυτήν την κατάσταση. Εμείς λέμε όχι στη βία στα γήπεδα και είμαστε εδώ για να ξαναγυρίσει ο αθλητισμός όπως τον γνωρίσαμε εμείς οι βετεράνοι, εμείς οι παλαιότεροι αλλά και τα σημερινά παιδιά». Επίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «πρέπει όλοι εμείς που αγαπάμε τον αθλητισμό, εμείς που αγαπάμε τις αρετές και τα ιδανικά του αθλητισμού να συντροφευθούμε στη μάχη εναντίον της βίας στα γήπεδα».
   Εκτός από αίτια σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διάφοροι παράγοντες που συμβάλουν στα επεισόδια. Αν και το αθλητικό ιδεώδες είναι παγκόσμια αποδεκτό, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούνται φαινόμενα φανατισμού και βίας στους αθλητικούς χώρους.
α) Ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στα επεισόδια είναι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, η οποία καλλιεργεί την επιδίωξη της νίκης με κάθε μέσο, οξύνει τον ανταγωνισμό και δυναμιτίζει το κλίμα των αθλητικών συναντήσεων.
 
β) Η ανοχή και υπόθαλψη του φανατισμού από τους παράγοντες που διοικούν τα σωματεία ενθαρρύνουν την «ομαδοποίηση» των φιλάθλων και την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών στους αθλητικούς χώρους.
γ) Οι συνεχείς αναπόδεικτες καταγγελίες για ευνοϊκές διαιτησίες έχουν δηλητηριάσει πλέον κάθε Έλληνα φίλαθλο που πηγαίνει στο γήπεδο πρώτα για να αποδοκιμάσει τον διαιτητή και μετά να υποστηρίξει την ομάδα του.
δ) Οι πιεστικές συνθήκες ζωής, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, η ανεργία και τα γενικότερα προβλήματα, που συνιστούν τη σκληρή σημερινή πραγματικότητα και προκαλούν τη δυσαρέσκεια και την αντίδραση των νέων, η οποία συχνά διοχετεύεται σε αντικοινωνικές πράξεις, καθώς επίσης και η έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης και η ελαστικότητα στην εφαρμογή των νόμων που ενθαρρύνουν την παραβατική και αξιόποινη συμπεριφορά.
ε) Ο χουλιγκανισμός πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής για πολλούς νέους στη χώρα μας.
ζ) Άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στα επεισόδια είναι η μερίδα του αθλητικού τύπου, που πολλές φορές εξάπτει τον φανατισμό - άμεσα ή έμμεσα - με προκλητικά πρωτοσέλιδα. Αλλά και η αναμετάδοση των περιστατικών βίας από την τηλεόραση, λειτουργεί επίσης ως πιθανός πολλαπλασιαστής της βίας.
 
Αφροδίτη Καρυπίδου (Α'ΓΕΛ)

1 σχόλιο: